Cover

Radio NED fm
Zelf je huid in de gaten houden

Logo SkinVisionEen revolutionaire oplossing om de gezondheid van je huid zelf te controleren

door Ton van Rooij

Uit recent onderzoek van Euromelanoma, een pan-Europese huidkankercampagne, is gebleken dat 54% van de overlijdensgevallen als gevolg van melanoomhuidkanker, de meest ernstige vorm van huidkanker, voorkomen had kunnen worden.

Een ander onderzoek laat zien dat één op de vijf mensen ooit tijdens hun leven behandeld wordt voor huidkanker. Om deze percentages omlaag te krijgen, werd SkinVision, een app voor het zelf controleren en in de gaten houden van de gezondheid van je huid, ontwikkeld door de gelijknamige Nederlands/Roemeense startup.

Hoe SkinVision werkt

Smartphone pictureWanneer je de SkinVision-app gebruikt, begin je met het maken van een foto van een verdachte vlek op je huid. Deze foto wordt online opgeslagen in een beveiligd persoonlijk fotoarchief, dat toegankelijk is vanuit zowel de app als de website www.skinvision.com. Vervolgens wordt er een online risicobeoordeling uitgevoerd ter bepaling van een mogelijk onnatuurlijke groei van gepigmenteerde moedervlekken op de huid, hetgeen een indicatie van huidkanker kan zijn. Dit resulteert in een risico-inschatting voor de moedervlek in de vorm van een verkeerslichtkleur die je helpt om díe moedervlekken te selecteren die je in de loop der tijd in de gaten moet houden. Je persoonlijke fotoarchief biedt je de mogelijkheid om opnamen die op verschillende momenten gemaakt zijn met elkaar te vergelijken en foto's met een arts te delen. De SkinVision-website geeft je ook toegang tot allerlei nuttige functies, zoals voorspelling van de hoeveelheid ultraviolette straling, fora en hulp bij het vinden van een dermatoloog in je omgeving.

Gevoelig voor het ontwikkelen van huidkanker zijn met name mensen die veel buiten in de zon vertoeven of hebben vertoefd, mensen met een lichte huid, rood haar, meer dan 50 moedervlekken, meer dan drie opvallende moedervlekken en/of een geschiedenis van melanomen in de familie. Bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar is het de meest voorkomende vorm van kanker.

Unieke risicobeoordelingsmethode

Het is het door SkinVision in eigen huis ontwikkelde algoritme dat het ‘geheim van de kok’ is, en dat maakt deze oplossing anders dan welke andere huidanalyse-app dan ook.

Dit algoritme maakt gebruik van ‘fractal geometry’, een wiskundige theorie die wijdverspreid en gedocumenteerd is in de biologie en ook toegepast kan worden bij het interpreteren van medisch beeldmateriaal. Het algoritme wordt gebruikt om de fractale dimensies van huidlaesies (huidbeschadigingen) en omliggend huidweefsel te berekenen en hiermee een structuurkaart samen te stellen die de verschillende groeipatronen van het weefsel laat zien.

Dick Uyttewaal, sinds maart 2013 directeur van SkinVision, legt het als volgt uit: “Onze analysefunctie zoekt naar tekenen van onnatuurlijke groei in een foto die van een moedervlek gemaakt is en kijkt momenteel naar zeven verschillende criteria voor deze analyse. Huidkanker groeit chaotisch, vaak vanuit moedervlekken, dus als een moedervlek chaotische groeikarakteristieken vertoont, kan dat een teken zijn dat er sprake is van huidkanker.”

Het was overigens een promotieonderzoek naar het toepassen van fractal geometry bij het interpreteren van medische foto’s dat in 2011 leidde tot de oprichting van de firma SkinVision in Boekarest, Roemenië. Een jaar later verhuisde de organisatie naar Amsterdam. “De studente die deze studie verrichtte, Andreea Udrea, is verbonden aan de wiskundefaculteit van de Universiteit van Boekarest”, zegt Uyttewaal. “Zij paste deze goed gedocumenteerde wiskundige theorie – simulatie van natuurlijke groei in de biologie – voor het eerst toe op medische foto’s en specifiek die van verdachte moedervlekken. Zij is nu de leider van onze – nog steeds Boekarest gevestigde – onderzoeksafdeling, alwaar het algoritme verder verbeterd wordt en verbreed wordt naar andere serieuze huidziektes.”

Nu al heeft de mobiele oplossing buitengewoon veel potentieel. “In 80% van alle gevallen kan de app non-melanoomhuidkanker met zekerheid herkennen en in 95% van alle gevallen met grote waarschijnlijkheid”, is Uyttewaal verheugd te kunnen zeggen.

Voorlopig is het bedrijf hoofdzakelijk gefocust op het in Europa en Australië in de markt zetten van de app, die momenteel wereldwijd door meer dan 250.000 mensen gebruikt wordt. Uyttewaal: “We kijken naar landen waar veel huidkanker voorkomt en naar de grootte van de markt. Nederland staat in de top drie van landen waar veel mensen overlijden aan een melanoom en in Australië is de incidentie het grootst van allemaal.”

Wetenschappelijk bewezen

Four steps processDe nauwkeurigheid van het online beoordelingsprogramma is in 2013 wetenschappelijk getest in de dermatologische kliniek van de Ludwig-Maximilians-Universität in München, Duitsland. Deze kliniek is een van Europa’s meest vooraanstaande academische en onderzoeksinstellingen gespecialiseerd in huidkanker. De LMU-dermatoloog Tanja von Braunmühl, verantwoordelijk voor het onderzoek, zegt: “SkinVision is een veelbelovende oplossing voor bewustwording en zelfzorg voor iedereen, en een nieuw communicatieplatform tussen de dokter en de patiënt.”

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Nederland, is momenteel bezig met baanbrekend wetenschappelijk onderzoek om te zien in hoeverre SkinVision kan helpen bij het herkennen van andere vormen van huidkanker dan melanoomhuidkanker. Dr. Monique Thissen, een van dermatologen van het ziekenhuis, leidt het onderzoek, dat nog tot eind dit jaar zal duren.

Van veel betekenis is ook dat SkinVision de eerste en enige huidkanker-app is die CE-gecertificeerd is. CE staat voor Conformité Européenne, wat inhoudt dat de producten met deze markering in overeenstemming zijn met de wetgeving in de Europese Economische Ruimte, bestaande uit de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Phone shotsOok heel nuttig voor medici

Voor medici kan SkinVision ook heel nuttig zijn. Klinieken die er gebruik van maken kunnen hun eigen profiel creëren en informatie tonen als diensten, planning en beschikbare artsen.

Betekent het feit dat de werking van de app wetenschappelijk bewezen is en de vinding voorzien is van de CE-markering ook dat steeds meer artsen bereid zijn om hem in te zetten bij het stellen van een diagnose? Uyttewaal: “Wat we zien is dat dermatologen open staan om de waarde van de technologie te begrijpen en het er met elkaar over eens zijn dat apps zullen helpen om mensen meer bewust te maken van de risico’s van overmatige blootstelling aan zonlicht. Geschat wordt dat zij slechts 5% procent van de risicopopulatie voor huidkanker behandelen. Zij begrijpen dat technologie hen goed kan helpen om sneller, efficiënter en eerder in contact te komen met deze mensen.”

Op 20 augustus 2015 kondigde SkinVision aan dat men op investerings- en zakelijk vlak een samenwerking is aangegaan met LEO Pharma, een mondiaal opererend farmaceutisch bedrijf dat toegespitst is op de productie van middelen voor het verkrijgen en behouden van een gezonde huid. “Deze overeenkomst stelt ons in staat om onze vleugels uit te slaan naar nieuwe gebieden en valideert onze aanpak”, zegt Uyttewaal. “Tevens geeft deze samenwerking ons de mogelijkheid om de verbinding tussen consument en arts te maken, zodat artsen eenvoudiger kunnen communiceren met gebruikers van de app.”

SkinVision nu ook beschikbaar voor Android

SkinVision was aanvankelijk alleen beschikbaar voor iPhone 4s en hoger. Sinds 27 juli 2015 kan de app echter ook worden gebruikt op de Androidtoestellen Samsung S4 tot S6. In de toekomst zullen meer modellen volgen waarop deze gebruikt kan worden. De app is gratis te downloaden via de Appstore of Google Play, waarna je een maand lang op proef onbeperkt analyses kunt uitvoeren. Wil je er hierna gebruik van blijven maken, dan kan dat via een abonnement voor een maand (€ 4,99), drie maanden (€ 9,99) of een jaar (€ 24,99).

“Android heeft vele modellen en zelfs bij Samsung zien we grote verschillen in de gebruikte camera’s”, zo stelt Uyttewaal vast. “De kwaliteit van de camera is essentieel voor een betrouwbare analyse. Nu we het gebruik van de app hebben uitgebreid naar Android, komen we tegemoet aan de snelle groei van het aantal enthousiaste gebruikers in Europa en Australië.”

Gecoacht door EIT Digital

SkinVision is één van de vele startups die gecoacht worden door het Business Development Accelerator (BDA)-programma van de toonaangevende Europese open innovatieorganisatie EIT Digital, tot voor kort bekend staand als EIT ICT Labs. EIT Digital is een Knowledge and Innovation Community (Kennis- en Innovatiegemeenschap) van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Het BDA-team zet zich volop in om díe innovaties naar de markt te brengen waarin EIT Digital investeert via zijn acht Innovation Action Lines – hetzij innovatieactiviteiten, hetzij startups.

EIT Digital stelt zich ten doel om talent op het gebied van innovatieve digitale technologie en ondernemerschap te bevorderen ten gunste van economische groei en kwaliteit van leven in Europa. De organisatie brengt ondernemers samen uit een samenwerkingsverband van meer dan 130 Europese topbedrijven, midden- en kleinbedrijven (MKB’s), startups, universiteiten en onderzoeksinstituten.

Zie voor een achtergrondartikel over EIT Digital Holland Focus van mei/juni 2015.

Hoe een melanoom Caroline Pownalls leven voor altijd veranderde

Caroline PownallCaroline Pownall, die half Nederlands en half Engels is, heeft veel meegemaakt nadat ze acht jaar geleden de diagnose huidkanker kreeg. Het begon allemaal met een moedervlek onderop haar rechterscheenbeen. “Na verloop van tijd was deze grijzig-zwarter geworden en in omvang gegroeid”, weet ze nog maar al te goed. “Na een bezoek aan de dermatoloog bleek het een melanoom te zijn dat naar binnen was geslagen. Ik was dus te laat. Ik had te lang gewacht om naar de dokter te gaan, uit angst.”

Wat volgde was een lange en ingrijpende therapie. “Nadat de moedervlek was weggehaald, werd een biopsie uitgevoerd”, vertelt Pownall. “Daarna werd de schildwachtklier behandeld, aangezien daar een besmetting van twee centimeter bleek te zitten. Vervolgens onderging ik een operatie waarbij 20 lymfebanen uit mijn rechterlies werden verwijderd. Van hieruit bekeken specialisten of er uitzaaiingen naar de lever waren, in welk geval chemotherapie zou volgen. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen, maar het betekende wel dat ik blijvend therapeutische kousen moest gaan dragen voor het onder controle houden van het lymfoedeem, een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het weefsel. De revalidatie die ik hierna moest doorlopen duurde zes maanden.”

Na dit alles doorstaan te hebben, zag ze zich geconfronteerd met een nieuwe realiteit: de noodzaak om een geheel nieuw soort leven te leiden. “Dit betekende dat ik nieuwe leefregels moest volgen”, zegt ze, terugblikkend. “De therapeutische kousen die ik dag in, dag uit aan moet doen beperken mij in het dragen van kleding en het kiezen van vakantiebestemmingen. In de zomer voelen ze echt ontzettend warm aan. Ook moet ik regelmatig lymfedrainagetherapie ondergaan. Ik kan niet te lang zitten of staan, wat het bezoeken van feestjes, bijwonen van concerten, maken van reizen en dergelijke bemoeilijkt. Ik moet behoorlijk veel bewegen om het bloed in mijn benen goed te laten circuleren. En tot slot moet ik er voortdurend alert op zijn om mezelf aan niet meer dan een kleine, gedoseerde hoeveelheid zonlicht bloot te stellen.”

Ondanks de beperkingen die haar nieuwe leven met zich meebrengt, is Pownall ook dankbaar. “Een van de dingen waar ik dankbaar voor ben, is dat de situatie waarin ik beland ben bij mijn kinderen een vroegtijdig bewustzijn heeft gekweekt als het gaat om huidkanker. Vier jaar geleden werd tot twee keer toe een aangeboren verdachte moedervlek weggehaald bij mijn oudste dochter, die toen elf was, en net als ik een lichte huid heeft. Dat was schrikken, omdat alles in de richting van een melanoom wees. Gelukkig bleek het echter te gaan om een Spitz naevus, die alle symptomen van melanoom heeft, maar een goedaardige vorm hiervan is.”

Caroline Pownalls ervaringen met SkinVision

Dick UyttewaalHoe hoorde Pownall van SkinVision? “Ongeveer een jaar geleden vertelde een vriend van mij, Steve Seuntjens, die in dienst is bij SkinVision, over deze app en het werk dat hij doet. Dick Uyttewaal benaderde daarop mijn man, die hij zakelijk kende, over de SkinVision-app en benaderde later ook mij. Hierna ben ik de app gaan bestuderen en gebruiken.”

Was ze in eerste instantie niet huiverig om de app te gebruiken, gelet op de kans die er bestond dat ze weer slecht nieuws zou krijgen? “Nee, integendeel. Omdat ik mijn slechte nieuws al gehad had, wist ik dat je nooit vroeg genoeg kunt zijn met het vaststellen van huidkanker, dus ik was er – en ben er nog steeds – erg blij mee! Het is enorm handig om te allen tijde en overal ter wereld je huid te kunnen controleren. Waar ik ook veel aan heb is de duidelijke SkinVision website, die een heleboel praktische informatie geeft.”

Ten aanzien van dit punt merkt Uyttewaal op: “Mensen schrikken soms van een rode of oranje risico-inschatting en gaan dan pas lezen wat de app echt doet. Veel mensen downloaden de app om hem één keer te gebruiken en ontdekken dan dat ze de kenmerken hebben om huidkanker te ontwikkelen. Dit is iets wat we liever niet weten, dus dit daar zit een heel bewustwordingsproces achter.”

Over bewustzijn gesproken, heeft Pownall het idee dat nu ook haar ‘huidbewustzijn’ is toegenomen? “Ja, absoluut! Ik smeer mezelf in met zonnecrème met een hoge zonnefactor, ik zon bewust buiten de UV-straling-piekuren en boven alles zorg ik ervoor dat ik niet verbrand raak. Ook heb ik gemerkt dat mijn huid ‘rustiger’ is geworden, minder vlekken vertoont en minder rood en geïrriteerd is.”

De app heeft haar ook aanzienlijk meer controle over haar gezondheid gegeven. “In geval van twijfel ga ik nu onmiddellijk door naar een specialist.”

Nadere informatie: www.skinvision.com en www.eitdigital.eu

De Engelse versie van dit artikel is gepubliceerd online in de september-oktober 2015 editie van Holland Focus; ga naar View Online  en volg de links.

 

Send an E-Card

E-CardClicke here to send a free Holland Focus e-card to your friends and family.

Colouring Picture

Colouring PictureSpeciaal voor de Troonswisseling.
Fun for the children! Download a full size picture here.