Cover

Radio NED fm
Beleef de natuur bij de Philips Fruittuin!

door Ton van Rooij

Aan de rand van Eindhoven en tóch midden in het groen ligt de Philips Fruittuin. Dit ooit door elektronicaconcern Philips opgezette bedrijf is tegenwoordig véél meer dan enkel een fruitplantage. Want sinds enige jaren bevinden zich hier ook een bezoekers- annex vergadercentrum, restaurant en landwinkel.
Van april tot en met oktober is hier het meest te doen. Dan worden er rondleidingen gegeven, speurtochten voor kinderen gehouden en bezoekers in de gelegenheid gesteld om op het terrein te picknicken en – gedurende enkele weken – zelf appels te plukken.

Duurzaamheid belangrijk speerpunt
“De Philips Fruittuin is begin jaren ’30 van de vorige eeuw door Anton Philips opgericht als werkverschaffingsproject”, vertelt Carlos Faes, die het bedrijf samen met zijn vrouw Anneke leidt. “Hij wilde mensen in die economisch zware tijd aan het werk houden en na de crisis van lekker vers fruit kunnen voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog, toen zich vanuit allerlei windstreken mensen in Eindhoven vestigden, ging het de N.V. Philips economisch voor de wind en is de Fruittuin met de ontwikkeling van het bedrijf meegegroeid. Ook in letterlijke zin, want was het terrein bij de start 12 hectare groot, tot begin jaren ’60 steeg het in oppervlakte naar 28 hectare. Al het fruit ging toen nog naar de mensen die bij Philips in Eindhoven werkten – en dat waren er destijds enorm veel. Later is men ook fruit aan derden gaan leveren, zowel in Nederland als daarbuiten.”
Zo’n 20 jaar geleden werd besloten om de Philips Fruittuin, vooral door toedoen van de sterk toegenomen concurrentie, af te bouwen en uitsluitend nog fruit voor de regionale verkoop te telen. “We zijn toen weer teruggegaan naar 12 hectare”, zegt Faes. “Dat was een moeilijke, maar noodzakelijke stap. Vanaf dat moment zijn we gaan bouwen aan onze nieuwe visie. Een van de speerpunten daarvan was dat we zoveel mogelijk op een duurzame manier fruit zouden gaan telen. Dat betekent dat we appels, peren en pruimen verbouwen met respect voor het milieu en de gezondheid van consumenten. Om meer bezoekers te trekken, hebben we sindsdien het bedrijf uitgebreid met de Landwinkel, Pannenkoekenhuis De Proeftuin en een bezoekerscentrum, Trefpunt PIT.”

Brainport Park
Het fruit vindt zijn weg naar twee categorieën afnemers. “Meer dan de helft van ons fruit verkopen we aan particulieren”, vertelt Faes. “De andere afnemers zijn bedrijven, waaronder Philips, voetbalclub PSV, de gemeente Eindhoven, Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (beter bekend als kortweg GGzE), Eindhoven Airport en Hotel Novotel Eindhoven.”
Het gebied waarvan de Philips Fruittuin deel uitmaakt is volop in ontwikkeling. “Daarom hebben we zo’n twee jaar geleden Brainport Park opgericht”, meldt Faes. “Dat is een coöperatie die als doel heeft om een aantal taken van de gemeente Eindhoven over te nemen, zoals het beheer van het gebied, om er maar eentje te noemen. Ook zijn we aan het proberen om hiermee een soort regionale mini-economie op te zetten, zodat ondernemers elkaar in het gebied kunnen versterken. Zo speel je elkaar de bal toe en wordt het een veel leukere wedstrijd. Ik denk dat er in de toekomst nog veel kansen liggen!” 

Genieten van gerechten met regionale producten
In de Landwinkel wordt onder meer vers fruit uit de boomgaard van de Philips Fruittuin verkocht. Faes: “Omdat we het fruit zélf sorteren, hoeft het niet naar de veiling of groothandel, wat gunstig is voor de kwaliteit en de prijs. Verder verkopen we in de Landwinkel een groot assortiment biologische en regionale producten.”
De Proeftuin is een kleurrijk en eigentijds ingericht pannenkoekenhuis met 120 zitplaatsen en... een schitterend uitzicht over de boomgaard! Bij mooi weer kun je ook een plekje zoeken op het zonnige terras, dat plaats biedt aan 100 mensen.
“Met De Proeftuin zijn we acht jaar geleden begonnen”, memoreert Faes. “In de pannenkoeken worden niet alleen onze eigen appels, peren en pruimen verwerkt, maar ook allerlei andere regionale producten: kersen, aardbeien, blauwe bessen, rode bessen, kaas, ham, spek, enzovoorts. Deze worden allemaal geleverd door collega-boeren uit de duurzame driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch die Het Groene Woud heet. Binnen dit samenwerkingsverband wisselen wij allerlei producten met elkaar uit. Daardoor zie je op onze kaart hoofdzakelijk gerechten waar regionale producten in zitten, iets waar onze gasten erg enthousiast over zijn! Behalve veel verschillende pannenkoeken serveren we ook appeltaart, huisgemaakte soep, salades en kleine gerechten met streekproducten, zoals verse broodjes met kaas van kaasboerderij de Ruurhoeve uit Hoogeloon.” 

Trefpunt PIT: presenteren, informeren, trakteren
Het bezoekerscentrum is Trefpunt PIT genoemd omdat het staat voor drie zaken: presenteren, informeren en trakteren.
Doordat PIT in midden een groene oase van rust ligt, is het een inspirerende locatie voor presentaties, seminars, lezingen, vergaderingen, brainstorm- en duurzaamheidssessies, exposities en cursussen. De ruimten op de begane grond kunnen geschakeld worden, zodat één grote zaal ontstaat. Maar ze lenen zich ook uitstekend voor intiemere bijeenkomsten.
Tevens fungeert PIT fungeert als informatiepunt. Hier kunnen bezoekers inlichtingen verkrijgen over de Fruittuin, Het Groene Woud en Brainport Park. Het gebouw ligt aan een honderden kilometers omspannend wandel- en fietsroutenetwerk, zodat het hier een komen en gaan van wandelaars en fietsers is.
Het traktatie-element van PIT bestaat uit de mogelijkheid voor zakelijke gebruikers om een streeklunch, pannenkoekenmaaltijd of iets anders te laten bezorgen. Zo kunnen zij het zakelijke met het aangename verenigen! 

Connectie met Philips
Nog steeds is er een sterke connectie met grondlegger Philips – en nee, niet alleen omdat het bedrijf tot de klantenkring behoort. Faes: “Laatst heeft Philips een nieuwe fruitpers ontwikkeld en die heeft men toen bij ons geïntroduceerd, in de boomgaard, wat ontzettend leuk was. Zo zie je maar dat als je de verbinding met elkaar aan durft te gaan en ook daadwerkelijk aangaat, daar mooie dingen uit kunnen ontstaan. Ook komen Philips-managers met enige regelmaat in PIT bijeen, bijvoorbeeld om de strategie voor de toekomst uit te stippelen.”
2016 is, à propos, een bijzonder jaar voor Philips, omdat het op 15 mei exact 125 jaar geleden is dat Frederik Philips en zijn zoon Gerard in Eindhoven de firma oprichtten. (Gerards jongere broer Anton kwam een kleine vier jaar later de bedrijfsgelederen versterken.) Daarom opent het Philips museum aan de Emmasingel 31 in Eindhoven op 13 mei 2016 een speciale expositie over het heden en de toekomst van Philips. Daarin laat Philips bezoekers beleven welke innovatieve oplossingen we in de toekomst van het bedrijf kunnen verwachten en waar het naar toe wil.
Verder zal in de lichtstad op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 uitgebreid bij het jubileum worden stilgestaan. Onder het adagium ‘Eindhoven viert de toekomst’ zullen er dan talloze activiteiten plaatsvinden op iconische plaatsen als de Emmasingel, Strijp-S (ooit een bedrijvig Philips-fabrieksterrein) en het vroegere technologiemuseum Evoluon (dat dit jaar 50 jaar bestaat). Heden, verleden en – vooral – toekomst van Eindhoven en de rol van Philips daarin zullen breed uitgemeten voor het voetlicht gebracht worden. Dit al bij voorbaat gedenkwaardige weekeinde zal worden gevoed met het DNA van de stad, waarin verbeeldingskracht, experimenteren, technologie, samenwerking en innovatie sleutelwoorden zijn. Gebruikmakend van deze eigenschappen zijn er in Eindhoven al onnoemelijk veel bijzondere dingen gebeurd, tot heuse wonderen aan toe! Twee daarvan, die nauw met elkaar verbonden zijn, zullen op 14 en 15 mei worden gevierd: het wonder van 125 jaar Philips en het wonder van het uitvinden van de toekomst. 

Rondgeleid worden, picknicken, zelf appels plukken
Vooral van april tot en met oktober gonst het bij de Philips Fruittuin van de activiteiten – én insecten, waarbij de nuttige de schadelijke bestrijden. Tijdens die maanden is de boomgaard op zijn mooist en worden er rondleidingen gegeven aan groepen vanaf tien personen, voor jong en oud. Ook hebben bezoekers dan, na reservering, de mogelijkheid om op het terrein te picknicken. Kinderen kunnen aan een speurtocht deelnemen of een kinderfeestje vieren. En in september en begin oktober mag iedereen zelf appels plukken; gedurende die weken is er meerdere malen een appelplukdag.
Daarnaast geeft de Philips Fruittuin een paar keer per jaar een snoeiworkshop. “Dan leer je hoe je een appel- of perenboom in het gareel krijgt”, zegt Faes. 

Trots op bereikte resultaat
“We zijn trots op wat we door de jaren heen van de Philips Fruittuin gemaakt hebben”, glimlacht Faes. “Op 1 april aanstaande, en dat is geen grap, werken mijn vrouw en ik hier 25 jaar. We hebben gaandeweg een fantastisch team om ons heen verzameld dat volledig achter ons concept en bedrijf staat. Met Anneke en mij meegerekend zijn continu dertien mensen in de Fruittuin in touw. In de zomer moeten we met zijn allen een stuk harder werken dan in de rest van het jaar, maar dat vinden we niet erg. Ook hebben Anneke en ik in die periode vier kinderen mogen krijgen en opvoeden, wat ik eveneens geweldig vind. De oudste zit in zijn derde jaar agribusiness aan de Hogere Agrarische School, dus wie weet gaat hij hier ooit ook aan de slag. Hij heeft dat weliswaar nooit openlijk uitgesproken en is daar ook nog niet echt mee bezig, maar gezien zijn interesse in deze sector denk ik dat die kans er wel in zit.” 

Persoonlijke droomwens
Concrete uitbreidingsplannen voor de Philips Fruittuin heeft Faes niet, wél een persoonlijke droomwens, zo laat hij zich ontvallen. “Omdat de regionale brouwerijen steeds populairder worden, heb ik wel eens met de gedachte gespeeld om Eindhovense biologische hop te telen op een veld van 1 hectare. Hopteelt wijkt qua werkwijze niet veel af van fruitteelt, dus het telen op zich zou wel lukken. Maar op het moment dat er geoogst moet worden, moet de hop binnen zeven uur gedroogd zijn. Daar heb je een speciale ruimte voor nodig, met heel specifieke ventilatoren en dergelijke, en die investering is veel te groot voor slechts 1 hectare. Dan moet je minstens 20 hectare hebben om het rendabel te krijgen. Maar ik weet zeker dat als wij Eindhovense biologische hop zouden telen, de bierbrouwers in Eindhoven laaiend enthousiast zouden worden! Dat is een droom van me die ik ondanks de daaraan verbonden bottlenecks ooit nog wel zou kunnen gaan verwezenlijken. Dat sluit ik in elk geval niet uit!” 

Praktische informatie
De Philips Fruittuin is gevestigd aan de Oirschotsedijk 14a in Eindhoven. De Proeftuin is geopend van woensdag tot en met zondag en tijdens schoolvakanties tevens op dinsdag, de Landwinkel van dinsdag tot en met zaterdag. Van april tot en met oktober kun je hier terecht voor rondleidingen, picknicks, speurtochten en diverse andere activiteiten, terwijl je het hele jaar door een bezoek kunt brengen aan De Proeftuin, de Landwinkel en Trefpunt PIT. Zie voor specifieke openings- en sluitingstijden en verdere informatie www.philipsfruittuin.nl. 
Meer over ‘Eindhoven viert de toekomst’ is te vinden op www.eindhovenviertdetoekomst.nl.

 

 

 

 

Send an E-Card

E-CardClicke here to send a free Holland Focus e-card to your friends and family.

Colouring Picture

Colouring PictureSpeciaal voor de Troonswisseling.
Fun for the children! Download a full size picture here.