Cover

Radio NED fm
Miss Montreal

Miss Montreal maakt muziek die je raakt

Ton van Rooij

Poprock met een emotionele en niet zelden persoonlijke lading – zo laat de muziek van singer-songwriter Sanne Hans, de frontvrouw van de Nederlandse band Miss Montreal, zich misschien nog wel het beste omschrijven. In de loop van de afgelopen acht jaar scoorde ze tal van hits, bracht ze zes albums uit, deed ze vele festivals en theaters aan, jureerde ze bij twee talentenjachten en lanceerde ze zowel haar eigen popfestival als tv-programma. Ja, ze is van vele markten thuis, deze ontwapenend spontane, vrolijke en humorrijke, maar ook buitengewoon gevoelvolle en empathische artieste!

Van jongs af aan met muziek bezig
Roos-Anne – roepnaam Sanne – Hans werd op 22 september 1984 geboren in Dedemsvaart, een dorp in de gemeente Hardenberg (voorheen Avereest), gelegen in het noorden van de provincie Overijssel. Dedemsvaart is, tussen twee haakjes, vernoemd naar baron Willem Jan van Dedem (1776-1851) die als veenbaas vanaf 9 juli 1809 een gelijknamig, uiteindelijk 40 kilometer lang geworden kanaal liet graven voor het vervoer van turf. Tot de komst van steenkool in de 19e eeuw was turf in Nederland, Vlaanderen en enkele andere delen van Europa de belangrijkste brandstof.
Sanne groeide op in een muzikale familie en schreef en zong als kind al liedjes. Hoewel zij bij het spreken stottert, heeft ze hier tijdens het zingen geen last van.
Vanaf haar tienerjaren speelde ze in een aantal bandjes, vooral in Zwolle en omgeving. Eén daarvan was Ysis, die naast Sanne (zang, gitaar) bestond uit Inge van Calkar (gitaar, zang) en Ilse Gerritsen (cello), wier plaats later ingenomen werd door Ilsje Merk. Dit trio maakte langzaam furore in het circuit met een mengeling van akoestische pop- en folkmuziek waarin invloeden doorklonken van solisten en bands als Heather Nova, Tori Amos, The Cranberries, K’s Choice en Radiohead. Door het winnen van de editie 2002/2003 van de scholierenwedstrijd Stimorol Stagemasters mocht de band in februari 2004 een EP opnemen in de New Road Studios. Deze ‘mini-cd’ met vier songs, waaronder de songs Rose en Ricardo, werd goed ontvangen, waarna Pink Records in 2005 Rose op single uitbracht. Ook werd Ysis geboekt voor het voorprogramma van bands als Racoon en Intwine en speelden de drie dames op onder andere het Bevrijdingsfestival, Oerol, Huntenpop en Peacedog. Door gebrek aan motivatie, de verhuizing van Sanne naar Enschede en een studie (psychologie) waaraan Inge in Groningen begon viel begin 2008 het doek voor Ysis.
Met Ysis wilde Inge meer van Keltische muziek maken en Sanne juist meer popmuziek. “Weliswaar vind ik Keltische muziek heel tof, maar het past, denk ik, niet zo bij mij”, zegt Sanne. “Toen Inge en ik van Ysis deel uitmaakten, maakten we pop met een vleugje Ierse folk. Het leuke is dat we daarna allebei een eigen popband zijn begonnen waarin we elk onze persoonlijke muziekvoorkeur konden uitdragen, ik met Miss Montreal en zij met ZaZa.”

Doorbraak bij groot publiek met Just a Flirt
Bekend bij en omarmd door een groot publiek werd Sanne, die Songwriting studeerde aan het  ArtEZ Conservatorium in Enschede, toen ze in 2008 als Miss Montreal met haar liedjes naar buiten trad.
Datzelfde jaar was ze te zien en te horen in een reclamespot van Slankie, een smeerkaasmerk van Frico. Bij beelden van verschillende gênante situaties zong ze daarin: “Gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf.” Hierover vertelt ze: “Ze zochten een blonde, stoere vrouw voor het spelen van de rol én iemand die het bijbehorende lied kon zingen en spelen. Dat had ik gehoord van mijn zanglerares op school. Zij zei: ‘Jij moet daar aan meedoen.’ En toen zei ik: ‘Oké, doe ik.’ Van alle kandidaten bleek alleen ik het lied goed te kunnen spelen. Toen ze mijn auditie zagen, zeiden ze: ‘Hé, dat is leuk! Dat gaan we doen.’ Aanvankelijk zou ik de commercial alleen inspelen en inzingen, maar toen ook bleek dat ik het rolletje leuk kon spelen, mocht ik dat eveneens doen. Maar ik had geen idee dat het zo zou uitpakken!”
Vaak wordt gedacht dat haar songs voor een belangrijk deel zijn ontstaan door haar liefde voor de muziek van onder meer de Vlaamse zangeres Sarah Bettens, Bettens band K’s Choice en de Amerikaanse Melissa Etheridge, maar dat is een beeld dat enige bijstelling behoeft, vindt Sanne. “Ik ben er wel mee opgegroeid, waardoor het er in geslopen is, maar, en dat is heel stom eigenlijk, ik hou niet echt van vrouwelijke rockzangers. Wie dan wel tot mijn muzikale helden behoren? Creedence Clearwater Revival, John Fogerty solo, Bruce Springsteen... En heel veel bluesmuzikanten.”
Het is een vraag die haar ongetwijfeld al heel vaak gesteld is, maar hoe is ze op de naam Miss Montreal gekomen? Heeft ze soms iets met de Canadese stad Montreal of met Canada? “Nee, dat is de grap, want daar heb ik helemaal niks mee”, glimlacht ze. “Het is een bij iedereen makkelijk in het gehoor liggende naam. En ik had ook zoiets van: als je daar een logo van maakt, heb je MM. Dat vond ik wel mooi. Maar dat is het dan ook, haha. Er zit dus niet iets speciaals achter.”
In oktober 2008 verscheen haar eerste single: Just a Flirt. Deze bracht ze kort daarna ten gehore in de veelbekeken tv-talkshow De Wereld Draait Door. Haar optreden en droge humor lieten veel indruk achter bij de kijkers. Al snel had Giel Beelen, deejay bij radiozender 3FM, de radioprimeur van Sanne’s debuutsingle in zijn ochtendprogramma GIEL. In de week van 13 oktober 2008 draaide hij de song elke ochtend als meGielhit, zijn eigen variant op de 3FM Megahit, wat het nummer twee weken later overigens óók nog werd. Op 13 oktober bereikte de song eveneens de ether via een ander 3FM-programma, de Coen en Sander Show, gepresenteerd door Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. En alsof dat nog niet genoeg was, tekende Miss Montreal die dag in GIEL ook nog een platencontract bij 8Ball Music. Op 1 november schoot Just A Flirt de Nederlandse hitlijsten binnen en bleef daar 33 weken onafgebroken in staan!
Verder was ze in die periode meermaals te gast in programma’s van TMF (The Music Factory), de Nederlandse tegenhanger van MTV, en zong ze Dansen aan zee van BLØF in duet met deze populaire Zeeuwse band.

Vijf dagen lang op de radio
Intussen bleef Sanne zich ontwikkelen, niet alleen als liedjesschrijver, maar ook als performer. Met haar liveband, eveneens Miss Montreal geheten, begon ze optredens in het land te geven. Van de kleine zaal van Paradiso naar een succesvol optreden op het grote Groningse festival Noorderslag in januari 2009. Na het uitkomen van de tweede single, This Is My Life, speelde Miss Montreal op diverse grote bevrijdingsfestivals in Nederland.
Van 11 tot en met 15 mei 2009 was Sanne elke ochtend tussen 6:00 en 10:00 uur op de radio te horen als de sidekick van Giel Beelen. Hoe vond ze dat? “Heerlijk! Ik heb daar zó van genoten, omdat ik me daar helemaal thuis voelde en ook omdat ik met Giel al een heel speciale band had. En als je dan vijf dagen op rij lief en leed met elkaar deelt en iedereen dat kan horen, is dat best heftig. Maar tegelijkertijd was het superleuk!”
Zaten er tijdens die vijf dagen voorafgaande avonden bij waarop ze een optreden had gegeven? “Op één avond had ik een optreden en op een andere avond was ik gaan stappen tot half vier ’s nachts. Iedere avond lukte het me maar niet om in mijn hotelkamer snel in slaap te komen, want op een andere plek dan thuis slaap ik altijd heel erg slecht. Elke avond pitte ik vaak pas tegen half vier. En om half vijf moest ik er alweer uit... Nou, dan ben je daarna echt kapot! Aan het eind van die week, toen mijn eerste cd uitkwam, was ik zó ontzettend moe dat ik in huilen uitbarstte.”
Haar debuutalbum, simpelweg Miss Montreal getiteld, verscheen op 15 mei 2009. De muziek hierop was ingespeeld door haar vaste begeleiders, Kobus Groen (basgitaar, achtergrondzang), Michi ‘Mitch‘ Schwiemann (gitaar) en Thijs Rensink (drums).
Een van de tracks van het album, Won't You Let Me Have My Way With You, is een duet met singer-songwriter Bertolf (Bertolf Lentink), die eerder in de band van Ilse DeLange had gespeeld en daarna solo was gegaan. Tevens staan op de plaat nieuwe versies van de Ysis-songs Rose en Ricardo.
In de zomer van 2009 speelde de band op tientallen festivals, waaronder Lowlands in Biddinghuizen (Flevoland), Parkpop in Den Haag (met 275.000 bezoekers!), Beatstad in Den Haag en Zwarte Cross in Lichtenvoorde (Gelderland). In het najaar van 2009 stonden Sanne en haar medemuzikanten in 30 Nederlandse concertzalen en verzorgden ze in het Goffertpark in Nijmegen voor 70.000 bezoekers het voorprogramma van de Britse topformatie Coldplay. Sanne: “Als ik voor een immens publiek optreed, denk ik vaak: ‘Wauw, wat overkomt mij nou?’ Maar ik heb nooit tijd om het allemaal op me in te laten werken.”
Net als de twee eerste singles werden ook de twee opvolgers, Seven Friends en Addicted to Crying, volop op de radio gedraaid. Addicted to Crying gaat over een vriend van de zangeres, Bart, die enkele jaren eerder op vakantie was gegaan en daar niet meer van teruggekeerd was. Was het schrijven van dit nummer een manier om dit verlies te verwerken? “Ik schreef het niet zozeer voor mezelf als wel voor zijn familieleden. Zij waren er helemaal stuk van. Omdat ik dat zó naar vond voor hen, heb ik deze song geschreven en opgenomen. Ik wilde dat gewoon doen voor hen.” Gaf dat de familie een stukje troost? “Ja, heel erg veel. Dat was fijn om te horen.”
Nog net voordat 2009 ten einde liep scoorde Miss Montreal haar grootste hit tot dan toe: Being alone at Christmas. Deze uptempo kerstsong werd in de laatste twee weken van dat jaar het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio. De single bereikte de nummer-1-positie in de Nederlandse Airplay Charts en klom naar nummer 5 in de Top-40.
Op 16 juli 2010 kwam het volgende album van Miss Montreal uit: So... Anything Else? Dat bevatte volwassener werk, maar nog steeds met die authentieke, typische ‘Sanne-sound’. Inmiddels had de band versterking gekregen in de persoon van toetsenist Peter Hendriks. Swing The Night Away, de eerste single van het tweede album, was direct een schot in de roos en verwierf in de week van 18 juni 2010 de status van 3FM Megahit.

Succes met theatershow, jurylid bij talentenjachten
Op 11 april 2012 presenteerde Miss Montreal in Paradiso in Amsterdam album nummer drie, I Am Hunter. Voor deze plaat had Sanne de krachten gebundeld met songwriters en producers Joshua Crosby en Nate Campany uit het Amerikaanse Nashville. In de winter van 2011/2012 had Miss Montreal een hit te pakken met de eerste single hiervan, Wish I Could. Omdat het in 2011 het meest gedraaide lied op 3FM was, werd op 3 april 2012 aan Sanne de Schaal van Rigter uitgereikt in de Coen en Sander Show.
Van oktober 2012 tot en met maart 2013 verzorgden Sanne en haar bandleden in een veelheid van plaatsen hun eerste theatershow, S-SS-SSS-Sanne, waarmee de zangeres zichzelf zowel muzikaal als persoonlijk liet zien. Deze succesvolle tournee ging vergezeld van een speciaal Miss Montreal-tijdschrift met nieuws, foto's en wetenswaardigheden door en over Miss Montreal, alsmede een voor deze show uitgebrachte cd.
In 2012 werd Sanne op tv jurylid van de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Bij die gelegenheid ontmoette ze kandidaat Niels Littooij, beter bekend onder de artiestennaam Nielson. Samen namen ze het nummer Hoe op en dat legde beiden geen windeieren, want dit nummer stootte in 2013 door naar nummer 4 in de Top-40 en nummer 5 in Single Top 100. Bovendien verwierf de single de platinastatus (toen nog 20.000 verkochte exemplaren, sinds 1 juli 2016 het dubbele daarvan).
Over singer-songwriters gesproken: al lijken er daar in Nederland maar relatief weinig van te zijn en zeker onder de vrouwen, toch is dat niet zo, weet Sanne. “Er zijn juist heel veel singer-songwriters in Nederland, maar er zijn er maar een paar die er echt uitspringen.”
Op 5 mei 2013 bezocht ze als Ambassadeur van de Vrijheid per helikopter diverse bevrijdingsfestivals in Nederland. In Assen, Groningen, Leeuwarden, Almere en Zwolle zong ze het lied Helden, dat zij en Simon Keizer van het muzikale duo Nick & Simon voor deze gelegenheid geschreven hadden. “We moeten de boodschap van vrijheid doorfluisteren aan de jongere generatie, zodat de geschiedenis niet wordt vergeten”, zei ze toen.
Een opvallende release in 2013 was die van The Home Recordings, een collectie van 18 opnames en demo’s die Miss Montreal thuis gemaakt had.
Het vierde (reguliere) album, Irrational, bereikte op 28 februari 2014 de fysieke en digitale winkelschappen. Als grootse klapper hiervan ontpopte zich de single Say Heaven Say Hell, die goud behaalde (indertijd 10.000 verkochte exemplaren, tegenwoordig 20.000 stuks). Tevens werd het de themasong van het Nederlandse reality-tv-programma Utopia en de Duitse en Turkse versie daarvan, respectievelijk Newtopia en Ütopya geheten.
In februari 2015 gaf ze het startschot voor haar tweede theatershow, Onmeunig Sanne. ‘Onmeunig’ is een dialectwoord uit de oostelijke Overijsselse streek Twente en betekent zoveel als ‘ontzettend’. Net als in haar vorige show bleef ze dicht bij zichzelf, zoals onder meer tot uiting kwam in het nummer Los bij elkaar, dat over de scheiding van haar ouders gaat. Ter promotie van deze tournee had ze samen met Paskal Jakobsen, zanger van BLØF, het lied Ik zoek alleen mezelf opgenomen. Beide songs werden vastgelegd op een vijf tracks tellende, aan de theatershow gekoppelde EP. Ook verscheen het online theatermagazine Onmeunig Sanne en het verzamelalbum The Singles Collection, dat op nummer 2 (!) in de Album Top 100 binnenkwam.

Dol op live spelen
Over haar beroepskeuze heeft Sanne nooit getwijfeld. “Ik heb nooit iets anders willen doen dan wat ik nu doe”, zegt ze vol overtuiging. “ Maar niet iedereen die een vooropgezet carrièreplan heeft, lukt het ook om dat te verwezenlijken. Hoe is zij daar wel in geslaagd? Door een ijzeren wilskracht? “Onder andere, maar ook dankzij een netwerk dat ik in het muziekwereldje opgebouwd had, waardoor ik geleidelijk aan steeds meer werk kreeg. Én door vast te houden aan het principe dat wat men ook over je zegt, het belangrijker is wat je zelf vindt.”
Als je zo vaak optreedt als zij, bedrijf je in feite topsport, houd ik haar voor. “Ja, dat had ik al snel door. Toen onze band nog maar kort bestond, hadden we een keer in één week drie optredens en was ik na afloop kapót! Ik had spierpijn in mijn achterwerk, mijn benen, mijn rug – alles deed zeer. Maar ik vind het zó leuk om live te spelen!”
Zijn er geen nummers bij die ze al zo vaak live gespeeld heeft dat ze deze zo langzaamaan beu is? “Nee, dat heb ik nog niet”, zegt ze zonder enige aarzeling. “Het voornaamste is dat je lol hebt met elkaar. Als ik tijdens een optreden een van mijn bandleden aankijk en hij breed glimlacht, dan ga ik dat zelf ook doen. En ik vind het zó cool als ik zie dat het publiek massaal geniet van onze muziek. Als iedereen van begin tot eind uit zijn dak gaat en meespringt, dan denk ik: ‘Wauw, hier doe ik het voor!’ Al maak ik dat duizend, miljoen of triljoen keer mee, daar kan ik geen genoeg van krijgen!”
Zo nu en dan geeft Miss Montreal een eigen interpretatie aan werk van anderen. Een fraai voorbeeld daarvan is de door Gerald Marks en Seymour Simons geschreven, uit 1931 stammende jazzklassieker All of Me. Hierover zegt ze: “Dat vind ik een hartstikke mooi nummer. Met dit soort songs wil ik laten zien dat ik meerdere muziekstijlen beheers.”

Eigen popfestival en tv-programma
Van september 2015 tot en met januari 2016 was Sanne een van de vier juryleden annex coaches van het tv-programma The Voice of Holland. In de rode stoelen naast haar zaten haar vak- en landgenoten Anouk, Ali B en Marco Borsato. Met laatstgenoemde zong ze het duet Neem me mee, dat in november 2015 uitkwam.
In de Evenementenhal in haar geboorteplaats Hardenberg hield Sanne op 7 november 2015 haar eerste eigen popfestival: Bierpop. Vanwaar deze naam? Heel simpel, zo wordt op de festivalsite uitgelegd: omdat goede muziek en bier met elkaar gemeen hebben dat het onmeunig lekker is. Vorig jaar trok het festival, waarop onder anderen Handsome Poets, Nielson, Paskal Jakobsen en Guus Meewis optraden, 6000 toeschouwers en was daarmee volledig uitverkocht. Dit jaar vindt Bierpop op 19 november plaats en doet Sanne er nog een schepje bovenop door naast het muzikale programma een indoor camping te realiseren, zodat festivalgangers daar (in tenten) kunnen overnachten. De line-up van Bierpop 2016 omvat op dit moment (medio september 2016) De Dijk, Memphis Maniacs, Bökkers en vanzelfsprekend Miss Montreal zelf.
Op 22 april 2016 presenteerde ze haar jongste langspeler, Don’t Wake Me Up. Dat gebeurde in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waar ze die avond voor een volle zaal een concert gaf. Op dit nieuwe album combineert ze echte festivalknallers als One Last Drink en Love You Now met kleine liedjes als House Upon The Hill en Thank You, die ze samen met de Britse singer-songwriter Will Knox schreef.
Inmiddels heeft ze ook een eigen tv-programma, Lieve S-S-Sanne, dat op 7 september 2016 voor het eerst werd uitgezonden. Hiervoor schrijft Sanne liedjes op basis van – soms hartverscheurende – verhalen van fans die iemand willen verrassen met een persoonlijk nummer. Op deze manier wil Sanne iets terugdoen voor haar fans, die haar jarenlang zo trouw gesteund hebben. Sanne: “Ik ken de verhalen van tevoren niet, zodat het zo puur en mooi mogelijk is. Ik schrijf in het moment een nummer voor de persoon in kwestie.”
Voor haar werk is Sanne meerdere malen onderscheiden. Zo won ze in 2014 en 2016 de 3FM Award voor Beste Zangeres en werd ze in februari 2016 gelauwerd met de 100% NL Award 2015 voor Beste Zangeres van het Jaar.
Op 22 maart 2017 start de derde theatertour van Miss Montreal, getiteld Ssss-s… Ach, laat ook maar. Deze tournee eindigt op 8 juni 2017. Ook nu weer zal Sanne enorm veel van haar ziel blootleggen door persoonlijke verhalen uit haar dagelijkse leven voor het voetlicht te brengen. En nóg meer dan bij de voorgaande twee theatershows zal de muziek de boventoon voeren. Want muziek, dat is haar leven!

Nadere informatie
www.missmontreal.nl
www.8ballmusic.nl/missmontreal
www.bierpop.nl

 

Send an E-Card

E-CardClicke here to send a free Holland Focus e-card to your friends and family.

Colouring Picture

Colouring PictureSpeciaal voor de Troonswisseling.
Fun for the children! Download a full size picture here.