Cover

Radio NED fm
Tasty Comedy

Vermaak met smaak op De Pier in Scheveningen

Ton van Rooij

Dubbel genieten tijdens een avondje uit door onder het nuttigen van een heerlijk viergangendiner het neusje van de zalm onder de comedians voorgeschoteld te krijgen. Dat zijn in een notendop de twee pijlers waarop de sinds 6 mei jongstleden opgevoerde culinaire comedyshow Tasty Comedy rust. Nou ja, twee pijlers… Véél meer eigenlijk, aangezien alle voorstellingen plaatsvinden op de volledig gerenoveerde Pier in Scheveningen.

Mix van humor en gastronomie op unieke locatie
Tasty Comedy werd ontwikkeld met maar één doel voor ogen: optimaal vermaak met smaak. Geen gewone avond uit, maar een bijzondere combinatie van alle elementen die mensen zoeken als ze willen genieten. Bezoekers worden de hele avond door vermaakt met de meest hilarische en herkenbare grappen van binnen- en buitenlandse performers, terwijl ze tegelijkertijd gezellig aan het dineren zijn. Dat laatste gebeurt volgens het shared dining-principe, wat inhoudt dat je kleine gerechten met elkaar deelt. En dat alles op een locatie die je een fenomenaal 360-graden panorama-uitzicht biedt over zee, het strand en het Kurhaus!

Drijvende krachten achter Tasty Comedy
Oprichter, mede-eigenaar en manager van Tasty Comedy is Rick Gemser. Samen met producenten Robin de Levita en Kees Abrahams, eigenaars van het theater-, film- en tv-bedrijf Imagine Nation, ging hij dit avontuur aan.
Gemser is strategisch marketeer met een focus op entertainment, events en theater. Hij bedacht en leidde Palazzo, een dinner show op gastronomisch topniveau die van 2006 tot 2012 in Amsterdam en Rotterdam opgevoerd werd. Sinds september 2015 werkt hij als marketingdirecteur bij Imagine Nation.
Op De Levita’s en Abrahams’ conduitestaat prijken onder meer Soldaat van Oranje – de Musical, de theaterproductie ANNE (zie Holland Focus van juli/augustus 2014) en de 3D-musical SKY (zie Holland Focus van april/mei/juni 2016).


Het creatieve brein achter Tasty Comedy is Jörgen Raymann, een van Nederlands befaamdste comedians. Hij is verantwoordelijk voor de selectie van de humorvolle artiesten en laat vier à vijf keer per maand zélf zien wat hij kan. Raymann scout bovendien talentvolle nieuwkomers in de comedywereld. Bij iedere voorstelling wordt een gevestigde naam uit het Nederlandse comedyvak aangevuld met een nieuw talent. Uit de rijke Nederlandse comedy-vijver viste hij tot nu toe onder anderen Howard Komproe, Harry Glotzbach, Anuar, Kristel Zweers, Martijn Oosterhuis, Tom Sligting en de talentvolle nieuwkomer Wouter Monden. Onder de aangetrokken internationale comedians bevinden zich drie wereldwijd vermaarde artiesten: Jeff Hess (VS), Johnny Filion (Canada) en Peter Shub (VS).
Zorgen Raymann en zijn collega’s voor de lachende mens, de gerenommeerde, van tv bekende chef-kok Ramon Beuk ontfermt zich om de inwendige mens. De menucreaties zijn volledig van zijn hand waarbij hij rekening houdt met seizoensgebonden producten. Met als resultaat een verantwoord en spannend menu.
Ook wordt er live muziek gespeeld. Een van de vocalisten die op gezette tijden op de Tasty Comedy-bühne staan, is zangeres Floortje Smit, bekend geworden door haar deelname aan de talentenjachten Idols (tweede plaats, 2005/2006) en The Voice of Holland (derde plaats, 2012), en de rockmusical We Will Rock You (2010/2011). “We hebben vier bands die bij toerbeurt spelen en allemaal in hetzelfde concept gegoten zijn”, legt Gemser uit. “We hebben drie zangeressen en één zanger die tevens pianist is. Alle vier zingen zij hetzelfde repertoire. Het zijn stuk voor stuk buitengewoon goede vocalisten.”

Comedy razend populair in Nederland
Het idee voor Tasty Comedy kwam Gemser min of meer aangewaaid. “Ik werd op een dag benaderd door mensen van vastgoedbedrijf KondorWessels, een van de twee firma’s die De Pier in 2014 hadden gekocht, hadden verbouwd en opnieuw in de markt wilden zetten”, vertelt hij. “Zij waren ooit bij Palazzo geweest en zij zeiden: ‘Joh, zou het niet ontzettend leuk zijn om Palazzo op De Pier te gaan opzetten?’ Toen ben ik gaan rekenen en kijken, en kwam ik er al heel snel achter dat een Palazzo-show op De Pier niet mogelijk was, omdat de daarvoor beoogde ruimte niet hoog genoeg was. En toen dacht ik: ‘Wat loopt er nu goed in Nederland?’ Natuurlijk, comedy! Zelfs in de Ziggo Dome [een Amsterdamse concerthal waar 17.000 mensen in kunnen] treden vandaag de dag comedy-artiesten op en zorgen daar voor uitverkochte voorstellingen. En alle Nederlandse tv-zenders hebben tegenwoordig wel een comedyprogramma dat heel goed scoort. Ik dacht: ‘Ik ga eten en comedy met elkaar combineren.‘ Zo is Tasty Comedy ontstaan. Eigenlijk moet je het een beetje zien als Palazzo 2.0, maar dan aangepast aan deze tijd. Palazzo was echt variététheater, een beetje in de trant van Cirque du Soleil, aangevuld met humor en met de focus op het culinaire. Daar werkten we met grote, aan Michelinsterrenrestaurants verbonden chef-koks als Ron Blaauw, Robert Kranenborg en Cees Helder. Bij Tasty Comedy werken we ook wel met een grote culinaire naam, Ramon Beuk, maar deze show hebben we bewust toegankelijker gemaakt door de toegangsprijs een stuk lager te leggen. Een avondje Palazzo kostte zo tussen de € 100,- en € 130,-, terwijl een ticket voor Tasty Comedy maar € 59,50 of € 69,50 kost. Dus niet alleen de stijl is heel anders, ook de doelgroep waarop we ons richten is dat.”

Jörgen Raymann: van restauranthouder tot cabaretier
Jörgen Raymann, geboren in Nederland, maar opgegroeid in Suriname, waar zijn roots liggen, wilde na zijn middelbare school het liefst naar de toneelschool gaan. Maar op aanraden van zijn ouders, die vonden dat deze opleiding weinig toekomstperspectief bood, deed hij dat toch maar niet. In plaats daarvan ging hij economie studeren aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar trad hij toe tot het Rotterdams Interfacultair Studenten Cabaret (RISC) en brak hij uiteindelijk zijn studie af. Ook in Restaurant Pomo in Utrecht, waar hij enige tijd in dienst was, etaleerde hij zijn passie voor entertainment. Daarna keerde hij terug naar Suriname, waar hij kortstondig in de houtindustrie werkte en vervolgens met zijn vrouw Sheila Restaurant Pedro begon. Op een avond besloten hij en wat vrienden bij wijze van grap om bij Pedro een comedyjamsessie te houden. Deze avonden werden een doorslaand succes, wat ertoe leidde dat hij gevraagd werd om een oudejaarsprogramma te maken voor de Surinaamse televisie. Daarna maakte hij hiervoor nog twee programma’s: Examen TV en Raymann praat laat.
Intussen was hij ook het toneel op gegaan en kwam hij in 1998 met zijn theatershow naar Nederland. Vervolgens ging hij bij de Nederlandse tv-zender NPS (tegenwoordig NTR geheten) aan de slag als presentator van The Comedy Factory. Toen hij in 2001 naar Nederland emigreerde, kreeg hij het aanbod om een late night-programma voor de NTR te maken. Dat werd Raymann is Laat!, dat in 2011 naar de zondag verhuisde en daarom tot Zo: Raymann! omgedoopt werd. Op de planken stond hij in Nederland met voorstellingen als Slaaf of niet verslaafd, In Holland staat mijn huis, Familyman en, vergezeld door rapper MC Brainpower, Twee-eiig. Samen met Sheila schreef zijn verreweg bekendste typetje, Tante Es, het kookboek Koken met Tante Es.
Raymann vindt het een goede zaak dat Tasty Comedy is opgericht: “We bieden een podium aan alle comedians van Nederland; zowel gevestigde namen als jonge talenten passeren de revue. We hebben met Tasty Comedy een nieuw comedyconcept in handen waarbij gasten een avond smakelijk kunnen lachen én eten.”

Ramon Beuks voorliefde voor culinair entertainment
De Surinaams-Nederlandse chef-kok Ramon Beuk leerde de geheimen van de Surinaamse keuken van zijn moeder en grootmoeder. Hij startte zijn loopbaan bij warenhuisketen HEMA, waar hij culinaire concepten ontwikkelde. Op de Nederlandse tv verwierf hij bekendheid met programma’s als Born2Cook, Bosch, Beuk & Haan, Wereldwijnen en Terug naar mijn Roti. Hij schreef verschillende kookboeken, waarvan Wat van Fair komt in 2009 tot kookboek van het jaar werd uitgeroepen. In 2012 werd hij dankzij het Nederlandse postvervoerbedrijf PostNL ambassadeur van het World Food Programme van de Verenigde Naties.
Beuk introduceerde in de loop der tijd diverse vernieuwde culinaire concepten, zoals zijn succesvolle pop-uprestaurant VOOREENMAAND, waarbij uit eten gaan en entertainment naadloos in elkaar overgingen. “Uit eten gaan moet meer entertainment zijn”, bepleitte hij jaren geleden al. Dus net als voor Gemser en Raymann geldt ook voor hem dat de combinatie van smaakvol amusement en tafelen hem niet vreemd is.
Beuk is er trots op om van Tasty Comedy deel uit te maken: “Tasty Comedy draait om een leuke avond uit en samen genieten. Om deze reden heb ik gekozen voor een shared dining-concept, waarbij gasten op hun tafel iedere gang bijzondere, exclusieve en vooral lekkere gerechten voorgeschoteld krijgen waarbij delen centraal staat.”

Elke avond acht comedyblokken en live muziek
Over de selectie van de comedians voor Tasty Comedy zegt Gemser: “De besten van Palazzo heb ik naar Tasty Comedy meegenomen. Voor het selecteren van de andere comedians zijn we met Jörgen Raymann, in Nederland hét gezicht van de comedy, om de tafel gaan zitten en hebben we dankbaar gebruik gemaakt van zijn expertise en kennis van de stand-up comedywereld. Bijna elke avond krijgen we er weer nieuwe comedians bij. Zo zei Jörgen laatst: ‘Tony Woods uit Amerika, die ik ken, is een paar dagen in Nederland. Zal ik hem vragen voor Tasty Comedy?’ Kijk, als we dit zonder Jörgen hadden gedaan, hadden wie die contacten niet gehad, want hij zit zó in dat wereldje. En Jörgen is ook nog een fantastische, leuke en aardige vent! In Nederland merk je dat er echt een énorme scene van comedy-artiesten is. En die willen allemaal werken, wat voor ons natuurlijk alleen maar leuk is.”

Met de tot nu toe gecontracteerde performers is Gemser meer dan tevreden. “We hebben diverse grote namen binnen weten te halen. Zij fungeren tegelijkertijd als de MC, de master of ceremony, degene die de avond aan elkaar praat. Onder de Nederlanders zijn dat Jörgen Raymann, Howard Komproe, Tom Sligting en Harry Glotzbach. Van de internationale comedians is Peter Shub echt een hele grote. Zo is hij bij Palazzo een heel seizoen lang de leading artist geweest. Behalve een steengoede stand-up comedian is hij ook nog een van de beste mimespelers ter wereld. Dat zijn de A-namen waar we de komende twee maanden mee werken. Daarna maken zij plaats voor andere comedykopstukken, die eveneens twee maanden blijven.

Maar óók is Tasty Comedy een platform voor aanstormend talent. Elke avond zijn er vier comedians van de partij: één grote naam, één aanstormend talent en twee internationale artiesten, waarvan de ene stand-up comedy en de ander physical comedy laat zien. We hebben telkens een andere line-up, waardoor geen enkele avond hetzelfde is. De comedians treden allemaal twee keer op, dus je krijgt acht blokken comedy, gelardeerd met muziek en een viergangendiner. Alles bij elkaar zorgt dat voor een avondvullend programma van bijna vier uur lachen, gieren, smullen.”

Liefhebbers van lekker eten op hun wenken bediend
Gemser voelt zich bijzonder gefortuneerd om Ramon Beuk in de Tasty Comedy-gelederen te hebben. “In culinair opzicht drukt Ramon een heel grote stempel op Tasty Comedy. Bovendien is hij héél betrokken bij Tasty Comedy: acht van de tien avonden is hij erbij. Hij heeft alle recepturen bedacht en in nauw overleg met hem hebben we het Tasty Comedy-menu samengesteld. Ik ben enorm trots op dit menu. Ik vind dat we hiermee iets heel moois, en ook nog voor weinig geld, op tafel zetten. Het is een vast menu, maar voor vegetariërs of mensen die geen vis eten of ergens allergisch voor zijn passen we dat vanzelfsprekend aan. Verder zal het menu er in de winter anders uitzien dan in de zomer.”
Hij legt uit hoe bij Tasty Comedy het gehanteerde shared dining-principe in zijn werk gaat. “We beginnen met een grote schaal antipasti met allemaal lekkere kleine hapjes à la tapas, maar dan met een Surinaamse twist die Ramon eraan gegeven heeft. Hierbij zorgen we er wel voor dat van elk hapje er net zo veel zijn als het aantal leden van het gezelschap. Ben je bijvoorbeeld met zijn vieren, dan ligt elk hapje vier keer op de schaal. Het is dus niet zo dat je iets moet afsnijden of letterlijk moet delen met elkaar. Tijdens het tweede eetmoment serveren we hele lekkere soep, bereid volgens het recept van Ramons grootmoeder. Deze kun je desgewenst garneren met allerlei lekkernijen die we in kleine bakjes op tafel zetten. Het derde gerecht is kip zoals Ramons oma die bedoeld had – eveneens verrukkelijk. Die haal je uit een pan en daar kun je, als je wilt, groenten en/of saus bij voegen. Ook in het dessert zie je allerhande kleine hapjes terug, variërend van een chocoladebitterbal en panna cotta tot een kokoskoek. Wat je op een avond krijgt, is daardoor niet zozeer een diner als wel één grote proeverij van kleine gerechtjes!”

Praktische informatie
Tasty Comedy wordt opgevoerd op De Pier, Strandweg 1 te Scheveningen.
In het hoogseizoen is Tasty Comedy zeven dagen per week te bezoeken, in het laagseizoen van woensdag t/m zondag. Op vrijdag en zaterdag staan er twee shows gepland: een reguliere show en een Late Night Comedy-show. Voor de Late Night Comedy-shows geldt een aangepast tarief en programma. Zie voor nadere informatie www.tastycomedy.nl.

 


 

De Pier: karakteristiek en iconisch bouwwerk

De Scheveningse Pier is zonder twijfel een van de meest karakteristieke en iconische bouwwerken die Nederland rijk is.
De oorspronkelijke Pier, een houten constructie op een stalen onderstel, werd op 6 mei 1901 door Prins Hendrik geopend. Hier konden mensen rondwandelen, winkelen of, in een achthoekig paviljoen, genieten van muziekopvoeringen, toneelvoorstellingen en acrobatiek. Op 26 maart 1943 brandde het paviljoen volledig uit, waarna de Duitse bezettingsmacht De Pier sloopte.

Op 17 september 1959 begonnen de bouwwerkzaamheden voor een nieuw Pier, die op 19 mei 1961 door Prins Bernhard geopend werd. In de jaren ’80 raakte dit horeca-, winkel- en entertainmentcomplex door achterstallig onderhoud ernstig in verval, waardoor veel van de winkeliers en andere gebruikers hun deuren sloten. In 1991 nam horecaconcern Van der Valk De Pier voor het symbolische bedrag van 1 gulden over, waarna het complex werd gerenoveerd, verbouwd en deels heringericht. Sinds 2004 wordt er geen entreeprijs meer geheven.
In september 2011 brak er brand uit, waardoor de amusementshal zware schade opliep en een ander onderdeel, het schateiland, gesloten moest worden.
In januari 2013 gingen de twee vennootschappen waarin Van der Valk De Pier had ondergebracht failliet. Negen maanden later werd hij gesloten, omdat de veiligheid van bezoekers niet meer gegarandeerd kon worden na jaren van achterstallig onderhoud. In oktober 2014 werd De Pier gekocht door vastgoedbedrijf KondorWessels en hotelbedrijf DanZep, die direct aan een grondige renovatie begonnen. Hierdoor kon het voor de badplaats zo kenmerkende bouwwerk op 18 juli 2015 alweer – voor een groot deel althans – geopend worden voor het publiek. Niet veel later zat de grote opknapbeurt er helemaal op en was de gehele Pier weer toegankelijk.

 


 

 

Send an E-Card

E-CardClicke here to send a free Holland Focus e-card to your friends and family.

Colouring Picture

Colouring PictureSpeciaal voor de Troonswisseling.
Fun for the children! Download a full size picture here.